Precho Antwerpen: 0474 450 010 / Precho Herentals: 0471 703 919

Blog by Precho

leuke en interessante artikels geschreven over, voor en door mama’s. Herken je jezelf, of wens je een verhaal met ons te delen, schrijf ons dan via blog@precho.be
3 weken zwanger
Blog

3 weken zwanger

Je bent 3 weken zwanger, deze week zal de innesteling van de bevruchte eicel in de baarmoederwand plaatsvinden. Dit kan je merken door een lichte bloeding, al is dat niet bij iedereen het geval. Na de innesteling kan je al snel last krijgen van de eerste zwangerschapssymptomen. Het is wel nog net te vroeg voor een zwangerschapstest. Je lichaam moet eerst voldoende van het hCG hormoon aanmaken om een zwangerschap te kunnen meten. Nog een weekje geduld.

 

Je baby op 3 weken zwangerschap

 

De eicel en de zaadcel zijn samengesmolten en wordt vanaf nu 'zygote' genoemd, een ander woord voor bevruchte eicel. Deze zygote bevat de erfelijke kenmerken van beide ouders. Na de bevruchting gebeurt er 24 uur even niets, maar daarna begint de bevruchte eicel zich te delen.Na vier dagen zijn dit er meer dan honderd. Het eitje wordt na al die delingen 'blastocyst' genoemd en lijkt op een klein besje.

 

Dit trosje wordt door de 'haartjes' in de eileider naar de baarmoeder geduwd. Hoewel het slechts om enkele centimeters gaat, doet de bevruchte eicel zo'n vijf tot zeven dagen over de reis. Het klompje cellen is zo'n 0,1 - 0,2 mm groot wanneer het zich in de baarmoederwand vasthecht. Aan de buitenkant van de eicel zitten hechtvlokken, die later zullen uitgroeien tot de placenta. Het vruchtje verdwijnt helemaal in de baarmoederwand, die nu dik en goed doorbloed is door het progesteron. De celdeling blijft ondertussen doorgaan tot de baby uiteindelijk uit miljarden cellen zal bestaan. Vanaf de innesteling wordt het vruchtje een embryo genoemd.

 

Jij op 3 weken zwangerschap

 

In de derde week van je zwangerschap merk je misschien voor het eerst dat je zwanger bent. Zo kan je de innesteling merken aan een lichte bloeding, de innestelingsbloeding. Daarnaast zorgen het hormoon hCG en andere zwangerschapshormonen ervoor dat je last kan krijgen van de eerste, vroege zwangerschapssymptomen.

 

Lichte krampjes, een opgeblazen gevoel, vermoeidheid en stemmingswisselingen kunnen wijzen op een zwangerschap. Zeker als ook je borsten gevoeliger zijn, ze zelfs iets gegroeid lijken en je tepels veranderen, is dat erg verdacht voor een groeiend wezentje in je buik. Ben je zwanger of is het toch gewoon een ongesteldheid?

 

Tip bij 3 weken zwangerschap

 

Vanaf nu eet je niet alleen meer voor jezelf. Het is belangrijk dat je gezond eet. Sommige producten kan je nu beter laten staan. Wist je bijvoorbeeld dat je het gebruik van kaneel tijdens je zwangerschap beter kan beperken? Verdiep je daarom goed in wat je wel en beter niet kan of mag eten tijdens je zwangerschap.

 

De geboortedatum uitrekenen

 

Deze derde week is de eerste week dat je echt zwanger bent. De eerste twee weken krijg je cadeau, want om uit te rekenen wanneer je baby geboren zal worden, baseer je je op de eerste dag van je laatste menstruatie. Tel daar 280 dagen (ofwel 40 weken) bij op en je weet ongeveer de datum van de geboorte.

De waarde van een vroedvrouw tijdens je zwangerschap
Blog

De waarde van een vroedvrouw tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kan je je laten opvolgen door verschillende personen. De gynaecoloog ligt voor de hand, maar ook de huisarts en/of een vroedvrouw kunnen je begeleiden tijdens je zwangerschap.

Veilig samen slapen met je baby, dat doe je zo
Blog

Veilig samen slapen met je baby, dat doe je zo

De afgelopen jaren is er veel veranderd op vlak van samen slapen. 30 jaar geleden was het perfect normaal om je pasgeboren baby beneden in een wiegje te laten slapen terwijl je als mama boven in je eigen kamer ging slapen. De dag van vandaag kan je jezelf dat nog amper voorstellen en is samen slapen met je baby eerder regel dan uitzondering.

Ode aan de vrouw op internationale vrouwendag
Blog

Ode aan de vrouw op internationale vrouwendag

8 maart, naar jaarlijkse gewoonte dé dag in het teken van de vrouw: internationale vrouwendag. En daar willen wij hier bij Precho graag even bij stilstaan.

2 weken zwanger
Blog

2 weken zwanger

Het is een spannende week want de  mannelijke spermacel bevrucht jouw vrouwelijke eicel. De bevruchte eicel begint zich onmiddellijk te delen en gaat op weg naar de baarmoeder. Het is een reisje van niks, een paar centimeter, maar toch doet de bevruchte eicel hier een aantal dagen over.

1 week zwanger
Blog

1 week zwanger

Wanneer je 1 week zwanger bent, ben je eigenlijk helemaal nog niet zwanger. Dat klinkt misschien een beetje gek. We leggen het even uit.

7 goede voornemens voor ouders
Blog

7 goede voornemens voor ouders

We noteren vandaag 3 januari 2019. Het nieuwe jaar is net van start gegaan en dat betekent vaak ook de start van de goede voornemens. Enfin, zullen we maandag beginnen? Want één januari telt niet met al die familiefeestjes. En de dagen nadien zijn vaak nog dagen van comfort food, drinks op het werk en ‘snel een fritje’ halen.

Eindejaarsfeesten voor en na de baby, de verschillen
Blog

Eindejaarsfeesten voor en na de baby, de verschillen

We zitten middenin de mooiste (lees: drukste) periode van het jaar. We lopen van feestje naar feestje, heffen al eens een glas en eten daar wat teveel ovenhapjes bij. Maar eens je als ouders door het leven gaat zijn de eindejaarsfeesten toch ook niet meer helemaal wat ze ooit geweest zijn.

Onze hohoho wensen enzo
Blog

Onze hohoho wensen enzo

Het is bijna zover, het aperitief staat klaar, de kalkoen kan in de oven en de feesthoedjes kunnen op: eindjaar! Traditioneel een periode van veel (te veel) eten, drinken en van wensen. En ook wij doen daar maar al te graag aan mee.

5 cadeautips voor mama en baby
Blog

5 cadeautips voor mama en baby

Het is eindejaar en dat betekent lijstjestijd! Secret Santa’s en shop plezier à volonté. Ben je op zoek naar leuke cadeautjes om een mama of baby een plezier te doen? Of weet je zelf nog niet goed wat je op je wishlist moet zetten? Dan zorgen wij graag voor wat inspiratie.

Controles tijdens de zwangerschap
Blog

Controles tijdens de zwangerschap

Wanneer je zwanger bent, ga je regelmatig op controle moeten. Een controle van jou als mama en je baby. De frequentie van die controles, het aantal echo’s, etc is uiteraard afhankelijk van bijvoorbeeld je gynaecoloog, het ziekenhuis waar je gaat bevallen en/of je vroedvrouw. Maar over het algemeen zijn er een aantal belangrijke controles die vrijwel altijd zullen uitgevoerd worden. Wij zetten ze even voor je op een rijtje.

Hyperemesis Gravidarum: 9 maanden ziek
Blog

Hyperemesis Gravidarum: 9 maanden ziek

Lori is voor de tweede keer zwanger. En voor de tweede keer heeft ze te kampen met Hyperemesis Gravidarum. Jullie horen het in Keulen donderen? Begrijpelijk. Slechts 0,5 - 2% van de zwangere vrouwen heeft het. Maar als je het hebt, zijn het negen heel erg lange maanden. Lori vertelt ons haar verhaal.

Uitgerekend voor oktober? Hier kan je je aan verwachten
Blog

Uitgerekend voor oktober? Hier kan je je aan verwachten

De herfst is in het land. Gelukkig blijft het typische herfstweer nog wat achterwege en kunnen we genieten van mooie herfstkleuren onder een stralend blauwe lucht. Misschien verwachten jullie deze maand wel een kindje? Dan vertellen we je graag waaraan je je zoal kan verwachten.

Alles wat je moet weten over 'de knip'
Blog

Alles wat je moet weten over 'de knip'

De knip (nee niet die in de leien van Antwerpen) is een druk bediscussieerde topic. Na je bevalling is het bijna een standaard vraag. “En, ben je geknipt. Of misschien gescheurd?” Want op zo een moment lijkt het helemaal normaal om over zoiets intiems te praten. Maar wat is dat nu eigenlijk, die knip? Waarom doen ze het en moet het bij elke bevalling? Wij zochten het even voor jullie uit.

Hoe kleed je je baby bij kouder weer?
Blog

Hoe kleed je je baby bij kouder weer?

We hebben het al aan de lijve mogen ondervinden, de zomer is gedaan. Waren we net die 36°C gewend (of niet), zijn we alweer in de herfst beland. Maar dat betekent niet alleen voor jou aan aanpassing van de garderobe, je wil uiteraard je klein ook niet te koud aankleden. En eigenlijk ook niet te warm.

To do in je derde trimester van je zwangerschap
Blog

To do in je derde trimester van je zwangerschap

“Eigen stoef stinkt” zeggen ze wel eens. Maar zo heel af en toe vinden wij dat dat moet kunnen. Al was het maar omdat wij onze job zo graag doen en zo trots zijn als wij mama’s gelukkig kunnen maken.

De handige zwangerschapschecklist
Blog

De handige zwangerschapschecklist

Je bent zwanger! Gefeliciteerd. Welkom in de meest magische periode van je leven. Of dat wensen we in elk geval van harte toe. Maar als je nu denkt dat dat een excuus is om lui op je achterste te gaan zitten, heb je het grondig mis.

5 dingen die je niet wil horen als je doodmoe bent
Blog

5 dingen die je niet wil horen als je doodmoe bent

De zwaarste keerzijde aan de fantastische ervaring van het ouderschap moet toch wel het slaapgebrek zijn. Je dacht dat je vroeger zo moe was voor je ouder werd? Daar lach je nu eens goed mee. Want vermoeidheid kent een hele andere gradatie eens je ouder bent van zo een mini mensje.

Zwangerschapsdiabetes, hoe erg is dat?
Blog

Zwangerschapsdiabetes, hoe erg is dat?

Hoewel we iedere aanstaande mama een geweldige, zorgeloze, zwangerschap toewensen, loopt het in realiteit niet altijd zoals we zouden willen. Tijdens een zwangerschap kunnen er tal van struikelblokken je van je wolk halen. En daar zijn we dan vaak niet bepaald op voorbereid. Een van zulke momenten is de mogelijke diagnose van zwangerschapsdiabetes. Het komt voor bij 5 tot 20% van de zwangere vrouwen. Best veel eigenlijk. En toch is het een onderwerp waarover niet zo vaak wordt gesproken.

Starten met vaste voeding
Blog

Starten met vaste voeding

Na weken en maanden van uitsluitende melkvoedingen is het tussen de 4 en de 6 maanden tijd om te starten met vaste voeding. Indien je flesvoeding geeft mag je, indien je ziet dat je kindje er aan toe is, vanaf 4 maanden starten met bijvoeding als oefenhapjes (gepureerd), maar je kunt prima wachten tot je kindje 6 maanden oud is (Voedingscentrum, s.a.). Na deze periode kun je, als je kindje er aan toe is, starten met bijvoeding. Pik je zeker niet vast op die vier maanden. Vaak zijn de darmen vanaf zes maanden beter rijp voor vastere voeding. Tijdens die periode gaan de voedingsreflexen over in bewuste mondbewegingen. Deze leeftijd is daarom een ‘gevoelige’ periode om je baby vaste voeding te leren happen. Vroeger starten dan 4 maanden is niet aan te raden.

Wanneer is een goed moment om je baby naar de eigen kamer te verhuizen?
Blog

Wanneer is een goed moment om je baby naar de eigen kamer te verhuizen?

Co-sleepen is weer hipper dan ooit. En daar zijn wij bij Precho/Babyspa alleen maar blij mee. Samen slapen heeft immers tal van voordelen. Maar wanneer is het nu tijd om een einde te maken aan dat samen slapen en om je baby dus naar een eigen kamer te verhuizen? Het is een vraag die heel wat ouders bezig houdt, dus wij proberen een antwoord te formuleren.

De geboortelijst: hoe begin je eraan, do's en dont's
Blog

De geboortelijst: hoe begin je eraan, do's en dont's

Je geboortelijst leggen is een plechtig moment tijdens je zwangerschap. Eentje dat deel uitmaakt van je voorbereiden en alles nog even heel erg echt maar. Maar het is ook best een belangrijk moment. Je wil immers goede keuzes maken en vermijden om met een hoop spullen te zitten die je niet gaat gebruiken. Zullen wij een handje helpen?

9 Vlaamse mama's om te volgen op Instagram
Blog

9 Vlaamse mama's om te volgen op Instagram

Het is altijd leuk om op Instagram leuke mama accounts te ontdekken. Zeker als we op geheel eigen wijze het leven met hun kroost in beeld brengen. Er zijn tal van grote en minder grote accounts te vinden en deze keer zetten wij graag enkele Vlaamse Instagrammende mama’s in the picture die je zeker eens moet gaan checken.

De perfecte voornaam vind je zo
Blog

De perfecte voornaam vind je zo

Na de positieve zwangerschapstest en de eerste positieve berichten bij de dokter, vroedvrouw of gynaecoloog is het officieel zover. Jullie verwachten een kindje. Hoera! Maar dat kindje moet ook een naam krijgen. En misschien/hopelijk zijn jullie zo een koppel bij wie die naam al heel lang vaststaat. Misschien zelfs niet alleen voor je eerste kind, maar ook voor de mogelijke negen volgende kinderen hebben jullie al zorgvuldig een naam gekozen. Prijs jullie bij de lucky few, want in vele gevallen loopt het net iets moeizamer.

Hoe houd je de romantiek in je relatie met kinderen?
Baby

Hoe houd je de romantiek in je relatie met kinderen?

Een kind van jullie tweetjes, het is iets bijzonders. Strijden over op wie hij/zij het meeste lijkt, verschillen in opvoeding en afwachten tot wie er als eerste uit bed komt ‘s nachts. Het is fantastisch om die wezentjes samen groot te brengen. Maar laat ons het ook niet te rooskleurig maken, een kind heeft ook best een grote impact op je leven als koppel.

Zwanger in deze hitte? 7 tips om het te overleven
Blog

Zwanger in deze hitte? 7 tips om het te overleven

 

Zwanger zijn in de zomer is heerlijk. Je kan leuke outfits dragen en je buikje extra showen. Met wat geluk heb je vakantie gepland en kan je nog eens extra relaxen. Maar er zijn ook nadelen aan verbonden. Bye bye rosékes en je enkels ga je waarschijnlijk ook voor een poosje niet meer zien. Om wat tegengewicht te geven aan de hitte geven we je hier enkele tips om de zomer zo comfortabel mogelijk door te komen.

Over borstvoeding of flesvoeding en dat het allebei prima is
Blog

Over borstvoeding of flesvoeding en dat het allebei prima is

Weinig onderwerpen waarover zo passioneel en overtuigd discussies worden gevoerd als over kinderen, opvoeden en borstvoeding. En euhm ja, voetbal ook wel dezer dagen. Borstvoeding of flesvoeding, mogen we zelf beslissen?

Wat moet er in je bevallingstas + giveaway!
Blog

Wat moet er in je bevallingstas + giveaway!

Je zwangerschap is de laatste weken ingegaan. Hoera! Je kan bijna die kleine baby in je armen sluiten en verwelkomen in jullie gezin. Maar misschien heb je voor dat moment nog enkele vragen. Wanneer is het tijd om naar de materniteit te vertrekken? Wanneer moet die bevallingstas klaar staan en wat moet daar eigenlijk allemaal in? We helpen je graag met enkele antwoorden.

Tips voor een vakantie met je baby
Blog

Tips voor een vakantie met je baby

De zomervakantie staat voor de deur en misschien hebben jullie wel vakantieplannen met jullie kleintje? Dat kan kortbij zijn of wat verder weg. Welke richting jullie ook uitgaan, wij bundelden alvast enkele tips om goed voorbereid te kunnen vertrekken.

Tip voor Vaderdag
Blog

Tip voor Vaderdag

Aan alle mama’s die zo af en toe eens wat last hebben wat een mombrain een gently reminder,  op 10 juni is het Vaderdag. Ben je nog op zoek naar een leuk en origineel cadeau, dan hebben wij een toptip. Al zeggen we het zelf.

6 to do's voor je zwanger wordt
Blog

6 to do's voor je zwanger wordt

Een zwangerschap en een kindje hebben een enorme impact op je lichaam en je relatie. Positief, maar hier en daar ook wat moeilijker. Heb je een kinderwens? Dan zijn dit enkele stapjes om te doorlopen voor je eraan begint.

Voor het eerste een pretecho
Blog

Voor het eerste een pretecho

Annelies is momenteel zwanger van haar tweede kindje. Enkele dagen geleden kwam ze bij Precho terecht voor een pretecho. Niet echt voor de pret, wel om de ongerustheid weg te nemen van deze bezorgde mama.

Wat als dat zwanger worden niet zomaar lukt?
Blog

Wat als dat zwanger worden niet zomaar lukt?

Geen enkele wens is zo sterk als een kinderwens. Sommige koppels dromen er jaren over, andere gaan snel over tot actie. En eens je een relatie hebt en een bepaalde leeftijd hebt bereikt is de vraag “en, wanneer beginnen jullie aan kindjes?” nooit ver weg te denken.

Wat te doen tijdens het lang weekend
Blog

Wat te doen tijdens het lang weekend

Mei is een heerlijke maand. We hebben de winter nu écht achter ons gelaten (hallo blote benen!) en de maand is gevuld met feestdagen, brugdagen en heerlijke lange weekends. What’s not to like?

Tips voor het perfecte geboortekaartje + giveaway!
Blog

Tips voor het perfecte geboortekaartje + giveaway!

Toen ik zwanger was van Noëmi, en dus ook nog veel tijd om handen had, wou ik graag zelf ons geboortekaartje ontwerpen. Ik ben graag creatief bezig, dus had met veel goesting mijn tanden erin gezet.

10 weetjes over de routine van je baby
Blog

10 weetjes over de routine van je baby

Het zal je misschien verbazen, maar baby’s zijn gewoontedieren. Ze hebben nood aan structuur en herkenbaarheid. Het zal vertrouwen scheppen en zorgen voor een veilig gevoel. Bovendien leert je baby om verbanden te leggen tussen oorzaak en gevolg en krijgt hij/zij verwachtingen over de manier waarop mensen om hem heen leven.

Bevallen zoals een prinses, dat doe je zo
Blog

Bevallen zoals een prinses, dat doe je zo

Zoals je gisteren op onze Facebookpagina en in alle media kon vernemen, Prinses Kate Middleton is bevallen van haar derde koninklijke baby. Een hoogdag in de UK met een live stream waarin de prinses haar baby aan de wereld toont. Ze zag er beeldig uit, om door een ringetje te halen. En dat slechts enkele uren na haar bevalling.

Zomerse temperaturen met een baby
Blog

Zomerse temperaturen met een baby

We hebben er lang om op moeten wachten maar eindelijk is ze daar. De zon! En wat zijn we daar met z’n allen blij mee. Gedaan met kousenbroeken en dikke truien. Hier komen de sandalen en de blote benen. Maar hoe bescherm je je baby tegen die eerste zonnestralen?

Het moedige verhaal van sterrenkindje Bente
Blog

Het moedige verhaal van sterrenkindje Bente

Bij Precho krijgen wij tal van aanstaande ouders op bezoek voor een pretecho van hun baby. Ze hebben elk hun eigen mooie verhaal. Maar het verhaal van deze mama bezorgde ons kippenvel, traantjes én een glimlach. En we zijn haar ontzettend dankbaar dat ze het hier wil delen.

Dit is het ideale leeftijdsverschil tussen je kinderen
Blog

Dit is het ideale leeftijdsverschil tussen je kinderen

Eerder deze week vertelden we jullie op Facebook dat het ideale leeftijdsverschil tussen kinderen volgens een studie vier jaar zou zijn. We vroegen jullie ook wat het verschil is of zal zijn tussen jullie kinderen en daar kwam gigantisch veel reactie op. En die leeftijdsverschillen waren ook heel erg uiteenlopend. Het leek ons dan ook een goed idee om die studie even toe te lichten.

Dit missen vrouwen het meest tijdens de zwangerschap
Mama worden

Dit missen vrouwen het meest tijdens de zwangerschap

Zwanger zijn (of je dat nu leuk vindt of niet) is een bijzondere tijd. Er groeit nieuw leven in je en dat op zich is al een geweldig gevoel. Maar naast eventuele ongemakken vraagt het ook best enkele inspanning van de mama in spe. Vooral op vlak van eten en drinken moet er opgelet worden. En dat gaat niet altijd zonder het nodige geklaag en gezaag.

Wanneer je plots als alleenstaande mama verder moet
Blog

Wanneer je plots als alleenstaande mama verder moet

Paulien is de uitbaatster van Baby Spa & Precho in Herentals. Ze combineert een eigen zaak met de zorg van haar 13 maanden jonge zoontje als alleenstaande mama. En dat is met momenten een bumpy ride.

8 tips voor newborn fotografie + win je eigen newbornshoot
Blog

8 tips voor newborn fotografie + win je eigen newbornshoot

Zoals jullie intussen hebben vernomen is zaakvoerster Chiara voor de tweede keer mama geworden van een geweldige dochter. Ze deed met Anaïs een prachtige newbornshoot en dat wil ze graag met jullie delen.

Opgelet met het gebruik van badeendjes
Blog

Opgelet met het gebruik van badeendjes

Je hebt het misschien de afgelopen dagen opgevangen. Badeendjes of badspeelgoed zijn vaak niet het meest hygiënische om aan je kinderen toe te vertrouwen.

7 dont's voor een man tijdens de bevalling
Blog

7 dont's voor een man tijdens de bevalling

Een bevalling, zeker de eerste, is vaak wat onwennig voor de man. Het grootste deel van het werk is aan de vrouw en als man voel je je vaak een beetje hulpeloos. Je wil je vrouw helpen, maar je weet niet goed hoe. En soms is, wat je ook doet, altijd verkeerd. Maar er zijn zo van die situaties en uitspraken die je als man beter kan vermijden. En omdat een gewaarschuwd man en twee waard is, geven we gratis en voor niets enkele dont's voor in de verloskamer.

De voordelen van een lentebaby
Blog

De voordelen van een lentebaby

Oké, je zou het niet zeggen als je buiten kijkt, maar het is dus echt officieel lente. Na een grijze, koude en lange winter keken we daar allemaal heel hard naar uit. De vogeltjes die fluiten, bloemen in bloei en de eerste bloemen die zich laten zien. Die broekkousen en winterlaarzen kunnen we weer stilaan opbergen en omruilen voor blote (ook wel hele witte) benen en sandaaltjes.

De mooiste geboortefoto's van 2018
Mama worden

De mooiste geboortefoto's van 2018

Sinds 2013 organiseert de International Association of Professional Birth Photographers de fotowedstrijd 'Birth Becomes Her', waarbij prijzen worden uitgereikt voor de mooiste geboortefoto's.

Win tickets voor de BabyBoom beurs
Baby

Win tickets voor de BabyBoom beurs

Op 23, 24 en 25 kan je in Brussels expo, paleis 11 terecht voor de BabyBoom Beurs. En ook wij zullen er aanwezig zijn met een leuke stand.

Terug in vorm na je zwangerschap
Blog

Terug in vorm na je zwangerschap

Het effect van een zwangerschap op het lichaam is voor elke vrouw anders. De ene komt amper iets bij en wandelt even slank als voor de zwangerschap het moederhuis buiten. De andere neemt wat sneller de kilootjes op en doet er nadien dan ook iets langer over om ze kwijt te geraken.

5 tips voor een gender reveal
Blog

5 tips voor een gender reveal

Misschien willen het geslacht van jullie baby pas weten bij de geboorte. Maar ben je toch iets minder geduldig, dan weet je het graag zo snel mogelijk. Je kan het geslacht jullie geheimpje houden of je kan het delen met al je vrienden en familie. Dat kan je doen door het gewoon te vertellen, maar uit Amerika komen de grote gender reveals overgewaaid. Heb je plannen in die richting, dan delen wij graag 5 leuk ideetjes.

© 2019 Precho.be - Alle rechten voorbehouden. Algemene voorwaarden

Precho cadeaubon