Precho Antwerpen: 0474 450 010 / Precho Herentals: 0471 703 919

Blog by Precho

Blog

Je geboortelijst leggen is een plechtig moment tijdens je zwangerschap. Eentje dat deel uitmaakt van je voorbereiden en alles nog even heel erg echt maar. Maar het is ook best een belangrijk moment. Je wil immers goede keuzes maken en vermijden om met een hoop spullen te zitten die je niet gaat gebruiken. Zullen wij een handje helpen?

Bereid je voor

Wandel niet zomaar de winkel binnen zonder enige voorbereiding. Je bent een beetje emotioneler en je wil, uiteraard, alleen het allerbeste voor je kind. Het risico bestaat dan ook dat je een hele hoop op je lijst gaat zetten dat je eigenlijk niet echt nodig hebt.

Je kan online tal van checklists vinden voor de geboortelijst. Deze vormen vaak al een hele goede basis voor het opstellen van jullie lijst. Heb je wat spullen gekregen van familie of vrienden? Top! Die kan je alvast afvinken.

Het is ook handig om je lijst even te laten nakijken voor een vriendin die zelf ook een kindje heeft. Vaak kan zij je uit ervaring al vertellen wat je waarschijnlijk nooit gaat gebruiken en welke essentials je vergeten bent. Handig, dus doen!

Wat heb je snel nodig en wat kan later?

Bordjes en leuke bestekjes, puzzels en ander speelgoed komen vaak op de geboortelijst terecht. Dat zijn geschenken die ook graag en snel gekocht worden maar nu eigenlijk net de dingen die je niet meteen zal nodig hebben. Het kan dan ook gebeuren dat je dingen die je snel nodig hebt dan ook blijven liggen. Maak daarom in je lijst een overzicht van prioriteiten. Of leg eerst een zichtbare lijst met de must haves en voorzie een B lijst die je pas tevoorschijn tovert van zodra je alle nodige spulletjes hebt.

Maar kijk ook verder dan die eerste maanden

Je zal het snel merken, de tijd vliegt met zo een kleintje in huis. Ook al zijn die nachten drie keer zo lang ;-) Voor je het weet is die platte baby verdwenen, start je met fruit en groenten en is de interesse in die knisperboekjes kwijt. Kijk dus zeker ook verder dan die eerste maanden en voorzie ook dingen voor het komende jaar. Een eerste boekentas hoeft dan weer nog niet.

Ga voor variatie

Probeer op je geboortelijst te variëren in budget. Er zijn misschien kennissen die graag een kleine attentie voorzien of vrienden die samenleggen voor een groot cadeau. Idealiter heb je dus in verschillende prijscategoriën enkele dingen voorzien zodat ieder zijn gading kan vinden. En schrik niet, een autostoel, kinderstoel, een park, … dat kost centjes hé moeders.

Wat heb je zeker nodig:

 • Body’s: en bij voorkeur overslagbody’s. Zo een body over het hoofdje trekken van een baby die absoluut niet meewerkt is echt een geklungel.
 • Tetradoeken: serieus, je kan nooit teveel tetradoeken hebben
 • Slaapzakjes: het is de veiligste manier om je baby te slapen te leggen en ze voelen zich er extra in geborgen
 • Een cosleeper: zeker als je borstvoeding geeft een must-have. De kans op wiegendood is trouwens ook kleiner wanneer je kindje bij jullie op de kamer slaapt.
 • Waterwipes: ook vochtige doekjes kan je eigenlijk nooit teveel hebben. Maar wij zijn grote fan van de water wipes. Ze zijn multifunctioneel en zorgen ervoor dat de gevoelige huid van je baby niet geïrriteerd geraakt.
 • Een verzorgingssetje: een kammetje, nagelknipper en zeker ook een thermometer. Ga voor dat laatste trouwens voor een traditioneel model. Deze zijn vaak nog het meest correct.

Dit ga je misschien helemaal niet gebruiken:

 • Pas op met kleding. Vaak is kleding ook verplicht op te nemen van je geboortelijst. Maar de juiste maat is op voorhand niet zo makkelijk in te schatten en ook het weer is niet altijd een te voorspellen factor. Een baby wil je trouwens graag zo comfortabel mogelijk kledij. Ze worden echt niet vrolijk van een dag in hun park te liggen met een jeans en een prikkeltrui. Hoe schattig die ook is.
 • Schoenen: mega cute die mini sneakers, we zijn het er helemaal mee eens. Maar een baby heeft echt niets aan schoenen en de kans dat ze het twee keer gaan dragen is miniem. Zonde van de centjes.
 • Sokken: bij winterbaby’s handig, zomerbaby’s hebben dan weer de neiging die sneller uit te spelen dan dat jij ze kan aandoen. Met een hele hoop weessokken tot gevolg.
 • Flesjes en fopspenen: zet geen heel assortiment van flesjes en spenen op je lijstje omdat ze passen bij de kleur van de slaapkamer. Je weet immers niet zeker of je baby deze zal aanvaarden en dan zit je daar met je voorraad.
 • Een mega uitgeruste verzorgingstafel die je fortuinen kost: hoeft eigenlijk echt niet. Ga voor een basis model waar je je baby makkelijk kan opleggen en wat luiers en verzorgingsproducten in kwijt kan.

Doorheen de dagen en weken ga je vanzelf ook wel merken welke zaken je mist en je kan meestal je lijst altijd aanvullen en aanpassen. Er zullen ook dingen zijn die je door vriendinnen worden afgeraden maar die jij dan weer net veel gaat gebruiken. Het is geen algemene regelgeving en elke mama moet dus een beetje zoeken naar de spulletjes en merkjes die voor haar en het gezin het beste werken.

Veel plezier met die geboortelijst!

© 2019 Precho.be - Alle rechten voorbehouden. Algemene voorwaarden

Precho cadeaubon