Precho Antwerpen: 0474 450 010 / Precho Herentals: 0471 703 919

Blog by Precho

Blog

Co-sleepen is weer hipper dan ooit. En daar zijn wij bij Precho/Babyspa alleen maar blij mee. Samen slapen heeft immers tal van voordelen. Maar wanneer is het nu tijd om een einde te maken aan dat samen slapen en om je baby dus naar een eigen kamer te verhuizen? Het is een vraag die heel wat ouders bezig houdt, dus wij proberen een antwoord te formuleren.

De voordelen van samen slapen

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan co-sleepen met je baby. Jouw nabijheid helpt om het zenuwstelsel te reguleren, het bevordert de borstvoeding en het kan helpen wiegendood te voorkomen. Voor jou als mama is het tijdens de periode van borstvoeding ook heel handig. Je hoeft niet voor elke slok een andere kamer in te gaan. Gewoon uit het bedje nemen, aanleggen en ondertussen kan je zelf nog wat rusten.

Maar ook wanneer je kunstvoeding geeft wordt het aangeraden om samen te slapen. Maar dan eerder co-sleepen en niet zozeer mee in bed. De reden is dat borstvoedende mama’s een ander slaappatroon hebben en alerter zijn.

Eigenlijk zijn er aan co-sleepen geen nadelen verbonden. Al moet je er natuurlijk wel bijnemen dat je tijdelijk wat minder plek op je slaapkamer zal hebben en regelmatig een vinger in je oog of een knie in je nek krijgt.

Wanneer is het tijd voor een eigen kamer?

Helaas mama’s, hier is geen dag op te kleven. Gewoon omdat die voor elk kind en elke ouder zo verschillend is. Voor de ene is het na enkele weken al tijd voor de eigen kamer, bij de andere mama is het rond de zes maanden en een ander kind slaapt dan tot de leeftijd van drie jaar bij de ouders. Alles hangt wat af van hoe je er als ouder tegenover staat en hoe je kind erop reageert.

Geen stress, de meeste kinderen slapen niet tot de leeftijd van 16 bij de ouders, das ook al iets hé.

Rond de leeftijd van 2 à 2,5 jaar gaan bijna alle kinderen langere blokken slapen. Dan is het dus niet meer noodzakelijk omwille van droom of nachtvoedingen dat je kind bij jullie op de kamer slaapt. Maar ook geen must om hem/haar dan te verhuizen.

Als je ervan uitgaat dat samen slapen een bewuste keuze is in plaats van een scheefgegroeide situatie die gecorrigeerd moet worden, dan hoeft daar op zich actief niets aan veranderd te worden. Je kan erop vertrouwen dat ze zélf zullen aangeven wanneer het moment daar is om alleen te slapen.

En tussen oplossing

Je hoeft hen ook niet van de ene op de andere dag te verhuizen. Indien je bijvoorbeeld een vrij ruime kamer hebt (of bijvoorbeeld een dressing) kan je als tussenoplossing het bedje daar plaatsen. Dan liggen jullie niet meer naast elkaar maar is er toch al een zekere afstand. Slaapt je kind nog vaak mee in jullie bed? Probeer dan voor te zorgen dat je kind aan de buitenkant slaapt (mits iets dat ervoor zorgt dat het niet uit bed valt). Zo slaapt je kind niet altijd tussen jullie in en kunnen jij en je partner gezellig naast elkaar blijven liggen.

Succes en slaapzacht mama’s!

© 2019 Precho.be - Alle rechten voorbehouden. Algemene voorwaarden

Precho cadeaubon