Precho Antwerpen: +32(0)474 450 010 / Precho Herentals: +32(0)471 703 919

Blog by Precho

Blog

Hoewel we iedere aanstaande mama een geweldige, zorgeloze, zwangerschap toewensen, loopt het in realiteit niet altijd zoals we zouden willen. Tijdens een zwangerschap kunnen er tal van struikelblokken je van je wolk halen. En daar zijn we dan vaak niet bepaald op voorbereid. Een van zulke momenten is de mogelijke diagnose van zwangerschapsdiabetes. Het komt voor bij 5 tot 20% van de zwangere vrouwen. Best veel eigenlijk. En toch is het een onderwerp waarover niet zo vaak wordt gesproken.

Hoe weet je of je zwangerschapsdiabetes hebt?

“Ik snoep heel veel en eet elke dag een ijsje. Ik zal zeker zwangerschapsdiabetes hebben, toch?” Nee hoor. Maar het omgekeerde is helaas ook niet waar. Stel dat je heel erg gezond leeft, eet en beweegt is ook dat geen garantie om het niet te krijgen.

Tussen de 24e en de 28e week van je zwangerschaps zal je gynaecologe je vragen om een suikertest te ondergaan. Tijdens deze test zal je een drankje moeten drinken en na een uurtje een bloedstaal afgeven. Je hoeft voor deze test niet nuchter te zijn. Indien je waarden op deze test te hoog zijn zal je uitgenodigd worden voor de uitgebreide versie. Je krijgt dan een dubbele dosis van het drankje te drinken (en nee, het is echt niet lekker) en je zal dan gemiddeld drie uur in het ziekenhuis blijven. Elk uur zal er dan een bloedstaal worden afgenomen. Voor deze test moet je wel nuchter zijn.

Help, ik heb zwangerschapsdiabetes, wat nu?

Na de uitgebreide test kan je het fijne nieuws krijgen dat er niets aan de hand is. Maar het kan ook anders uitdraaien. De materniteit, vroedvrouw, huisarts of gynaecoloog zal snel contact met je opnemen en je zal worden doorgestuurd om je zwangerschapsdiabetes verder op te volgen. Maar daarover dadelijk meer.

Wat is zwangerschapsdiabetes?

Wat is zwangerschapsdiabetes nu eigenlijk? Is het blijvend en hoe krijg je het?

Wel, eigenlijk is het allemaal de schuld van je hormonen. Ook in niet-zwangere toestand zorgt je pancreas voor de aanmaak van insuline. Hormonale factoren, afkomstig van de placenta, zorgen ervoor dat het lichaam relatief ongevoelig wordt voor insuline waardoor het glucosegehalte kan stijgen. In welke mate zangerschapsdiabetes zich voordoet, hang af van de hoeveelheid bètacelreserves bij de moeder. Is de reserve niet groot genoeg (bijvoorbeeld omdat er een genetische aanleg is voor diabetes in de familie, of door overgewicht en obesitas), dan ontstaat zwangerschapsdiabetes.

In de meeste gevallen verdwijnt de insulineresistentie enkele dagen na de bevalling en herstelt het bloedsuikergehalte zich. Dat valt samen met het verwijderen van de placenta en dan verdwijnt ook de diabetes.

Hoe serieus moet ik het nemen? Wat zijn de risico’s?

Mogelijks zal je mama of oma eens raar kijken bij het vertellen van de diagnose. “In onzen tijd wisten ze dat allemaal niet hoor.” Kan kloppen. Een zwangerschap wordt vandaag heel erg goed opgevolgd, ook op medisch vlak. En zwangerschapsdiabetes is echt niet te onderschatten. De gevolgen/risico’s voor jou als mama en voor je baby’tje kunnen best groot zijn.

Risico’s voor de moeder

 • Keizersnede en problemen bij de bevalling.
 • Te veel vruchtwater. Hierdoor kan de baby te vroeg worden geboren.
 • Problemen met hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap.
 • Urineweginfecties.
 • Grote kans om opnieuw diabetes te ontwikkelen bij een volgende zwangerschap.
 • 50% meer kans om later diabetes type 2 te ontwikkelen.

Risico's voor baby

Meestal zijn er geen ernstige verwikkelingen omdat je bloedglucosewaarden meestal pas te hoog zijn na de 20e week van de zwangerschap en dan zijn de organen van je baby al gevormd.

Toch zijn er een aantal risico's voor je baby:

 • Te sterke groei van de vrucht (macrosomie) met een grotere vetopstapeling, een grotere moederkoek en meer vruchtwater.
 • Grotere kans op complicaties rond de geboorte, zoals vroeggeboorte, traumata bij de bevalling (zoals bijvoorbeeld een schouderontwrichting), hypoglycemie.
 • Zwaardere baby voor zijn zwangerschapsleeftijd, die er ogenschijnlijk gezonder uitziet dan in werkelijkheid.
 • Een te zware baby. Dit vergroot de kans op problemen bij de bevalling (zoals keizersnede, schouderontwrichting).
 • Hypoglycemie bij je baby kort na de bevalling.
 • Onrijpheid van de lever van de baby kan leiden tot geelzucht.
 • Verhoogde kans op het ontwikkelen van diabetes en overgewicht bij je kind op latere leeftijd.

En wat na de bevalling?

Na de bevalling zal je baby worden gecontroleerd op suiker. Op zich is dat niet zo abnormaal en je baby zal hier geen pijn of hinder van ondervinden. Jij als mama moet zes weken na je bevalling opnieuw dat lekkere drankje gaan drinken en hopelijk krijg je het nieuws dat alles weer netjes in evenwicht is.

En er is ook goed nieuws, je kan het goed onder controle houden!

Zwangerschapsdiabetes is geen leuk nieuws. We gaan er niet over liegen. Je moet al zo goed opletten op wat je eet en drinkt tijdens je zwangerschap zonder ook hier nog eens aan te moeten denken. Want je zal de rest van de zwangerschap moeten doordoen met een zo min mogelijk aan suikers. Hoera, geen alcohol, geen rauw vlees en nu is het ook nog eens gedaan met snoepen.

De mate waarin je diabetes zal worden opgevolgd hangt af van persoon tot persoon. Meestal krijg je gedurende een week de opdracht om 4x per dag je suiker te meten met een toestelletje. Na een week zal je opnieuw op controle moeten. Blijkt dat je je waarden niet voldoende onder controle krijgt door op je voeding te letten zal er waarschijnlijk insuline opgestart worden. Insuline wordt door het lichaam ook zelf aangemaakt en heeft geen enkel risico voor jou of voor je kindje. Mogelijks betekent het wel dat je bevalling zal worden ingeleid en dat je ook tijdens je bevalling insuline toegediend zal krijgen.

Er zijn mama’s die alles onder controle kunnen houden door gezonder te eten en wat te bewegen. Tot welke categorie je behoort kies je helaas niet zelf.

Maar het goede nieuws is dus wel dat je zwangerschapsdiabetes behoorlijk goed zelf onder controle kan houden, mits de nodige begeleiding, opvolging en inspanning. En die begeleiding is trouwens zeer intens. De overheid heeft een ‘zoet zwanger’ campagne lopen waar ziekenhuizen worden gesubsidieerd om patiënten te begeleiden. Je glucosemeter, naaldjes, stripjes en doktersbegeleidingen worden allemaal netjes voor je geregeld.

En ja, je mag echt eens goed zagen

Het is geen fijne diagnose en het kan best hard aankomen. Want je voelt eigenlijk niets aan je lichaam dat in die richting wijst. Maar weet dat al die opofferingen voor een goed doel zijn. Als jouw lichaam moeite heeft met die suiker, heeft je baby er ook moeite mee. Maar je mag gerust eens goed zagen! En dat buffet na je bevalling zal eens zo groot worden. Laat die rosé (een heel klein beetje bij borstvoeding), sushi, préparé en die koffiekoeken met pudding en chocolade maar komen!© 2019 Precho.be - Alle rechten voorbehouden. Algemene voorwaarden

Precho cadeaubon