Precho Antwerpen: 0474 450 010 / Precho Herentals: 0471 703 919

Blog by Precho

Blog

De knip (nee niet die in de leien van Antwerpen) is een druk bediscussieerde topic. Na je bevalling is het bijna een standaard vraag. “En, ben je geknipt. Of misschien gescheurd?” Want op zo een moment lijkt het helemaal normaal om over zoiets intiems te praten. Maar wat is dat nu eigenlijk, die knip? Waarom doen ze het en moet het bij elke bevalling? Wij zochten het even voor jullie uit.

Wat is ‘de knip’?

Een episiotomie, ook wel knip genoemd, is het inknippen van het perineum tijdens de bevalling. De verloskundige of gynaecoloog doet dit om de vagina-opening groter te maken zodat de bevalling sneller verloopt. Een knip is meestal tussen de 2,5 cm en 7,5 cm groot.

Niet meer de standaard

Lange tijd was een knip in België eerder regel dan uitzondering. Het werd bijna standaard bij elke bevalling proactief gedaan. Ook als het niet echt nodig was. Wat zonde is. Want het is een ingreep die nadien wel wat verzorging nodig heeft en het herstel van de mama kan bemoeilijken. Vandaag wordt nog ongeveer 1 op de 2 vrouwen geknipt tijdens de bevalling.

Het hangt af van de opleiding van de arts. De ene arts zal door zijn of haar opleiding sneller geneigd zijn om te knippen dan de andere.

Soms is een natuurlijk scheurtje de betere keuze

Wanneer een knip niet noodzakelijk is, kan de arts in vele gevallen ook beslissen om een natuurlijk scheurtje toe te laten. Vrouwen bij wie geen of slechts oppervlakkige scheurtjes zijn ontstaan tijdens de bevalling, hebben na de bevalling minder pijn dan vrouwen die een knip hebben gehad.

Een klein scheurtje is minder erg en herstelt sneller dan een doorsnee knip die meteen door alle lagen heen snijdt. Ja kan dit best op voorhand bespreken met je gynaecoloog en/of het ziekenhuis waar je gaat bevallen. Je kan aangeven dat je enkel een knip wil wanneer het echt niet anders kan.

Maar de gezondheid van mama en kind krijgen uiteraard voorrang 

Of je nu wel of geen knip wil en al dan niet een scheurtje zal hebben heb je eigenlijk niet echt zelf in de hand. De verloskundige zal op het moment van de bevalling in eer en geweten de keuze maken die jou als mama en je baby het meest ten goede komt.

Informeer je op voorhand goed en denk na over hoe jij graag wil bevallen. Bespreek dat met je gynaecologe, je vroedvrouw, je partner, … Het is jouw bevalling en het is belangrijk dat je goed bent voorbereid. Hoe het uiteindelijk zal lopen kan je niet voorspellen, maar weet dat er opties zijn en dat je je voorkeuren kenbaar kan maken.

En ja, een bevalling zonder knip of scheur is echt mogelijk. Geloof me maar ;-)

Veel succes!

© 2019 Precho.be - Alle rechten voorbehouden. Algemene voorwaarden

Precho cadeaubon