Precho Antwerpen: 0474 450 010 / Precho Herentals: 0471 703 919

Blog by Precho

Blog

Wanneer je 1 week zwanger bent, ben je eigenlijk helemaal nog niet zwanger. Dat klinkt misschien een beetje gek. We leggen het even uit.

Eigenlijk ben je “maar” 38 weken zwanger

We spreken steeds over een zwangerschap van 40 weken. De 40 weken ontstaan doordat geteld wordt vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. We tellen nu dus niet vanaf de dag van de daadwerkelijke bevruchting. In werkelijkheid is de bevruchting pas twee weken later, want de eisprong vindt gemiddeld weer twee weken na de eerste dag van je laatste menstruatie plaats. Je bent dus niet 40 weken zwanger, maar 38. Die twee weken krijg je er dus zomaar bij.

1 week zwanger

In deze week vallen je vruchtbare dagen. Dit is dus de periode waarin je seks of een vruchtbaarheidsbehandeling hebt die ervoor zal zorgen dat de bevruchting plaatsvindt en je dus zwanger wordt.

Je bent nog niet zwanger

Je bent nog niet zwanger, maar het kan wel gebeuren. Het moment van de bevruchting komt steeds dichter bij. Je kan je vruchtbare periode best berekenen aan de hand van je cyclus. Deze online tool kan je helpen met de rest. Je meest vruchtbare dagen zijn de twee dagen voor je ovulatie en de dag na het ovuleren. Wil je graag zwanger worden, dan kan je dus best die periode vrijen.

Hoe herken je je eisprong?

Je kan je vruchtbare dagen zelf berekenen aan de hand van de cyclus. Maar ook je lichaam kan je enkele signalen sturen:

Jij tijdens week 1 van de zwangerschap

Je bent nog niet zwanger dus lichamelijke veranderingen veroorzaakt door een zwangerschap zijn er nog niet. Je lichaam maakt zich, net zoals elke cyclus klaar voor een mogelijke zwangerschap. Maar dat kan na de bevruchting heel snel veranderen.

Vergeet je foliumzuur niet

Wanneer je stopt met anticonceptie en je graag zwanger wil worden kan je best al meteen starten met de inname van foliumzuur. Foliumzuur is belangrijk voor de ontwikkeling van je baby. Bij een tekort aan foliumzuur ontstaat er namelijk bloedarmoede. Bij het ongeboren kindje is er ten gevolge daarvan een verhoogde kans op een open ruggetje, hazenlip en gespleten verhemelte.

Foliumzuur is vrij te verkrijgen bij de apotheek. Wanneer je een tiental weken zwanger bent kan je stoppen met foliumzuur en overschakelen naar zwangerschapsvitaminen. De vroedvrouw of gynaecoloog zal je hier graag advies in geven.

Tips voor jou bij 1 week zwanger

Je bent nog niet zwanger maar het kan wel alle momenten gebeuren Je wil je baby graag een zo goed mogelijke start geven en dat begint al in het prille begin van je zwangerschap. Draag dus zo goed mogelijk zorg voor je eigen lichaam.

Ben je sportief? Je hoeft niet te stoppen met sporten. Integendeel. Beweging is goed voor je en ook je zwangerschap komt dit ten goede. Let natuurlijk wel op met gevaarlijke (contact) sporten.

Stop met roken, want als je rookt, komen giftige stoffen als nicotine en koolmonoxide bij de baby. Ook krijgt hij minder zuurstof en voedingsstoffen. Roken tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op een miskraam of een vroeggeboorte. Ook meeroken is niet goed voor jou en de baby.

Tot slot probeer je best te kiezen voor een gezonde en evenwichtige voeding. Je hoeft echt niet te eten voor twee. Maar af en toe wat snoepen kan ook geen kwaad. Maar probeer zoveel mogelijk te kiezen voor gezonde, evenwichtige voeding met voldoende groenten en fruit.

Je gaat je lichaam de komende maanden hard nodig hebben, draag er dus zorg voor.

© 2019 Precho.be - Alle rechten voorbehouden. Algemene voorwaarden

Precho cadeaubon