Precho Antwerpen: +32(0)474 450 010 / Precho Herentals: +32(0)471 703 919

Blog by Precho

Blog

Het is een spannende week want de  mannelijke spermacel bevrucht jouw vrouwelijke eicel. De bevruchte eicel begint zich onmiddellijk te delen en gaat op weg naar de baarmoeder. Het is een reisje van niks, een paar centimeter, maar toch doet de bevruchte eicel hier een aantal dagen over.

Het geslacht ligt al vast

Inmiddels zijn de hormonen progesteron en oestrogeen aan de slag gegaan om de baarmoeder voor te bereiden. Als het eitje bij de baarmoeder aankomt, is deze daar klaar voor.

Wist je dat het geslacht van je baby nu al vast ligt? Dit ligt opgeslagen in het DNA van de samengesmolten eicel en zaadcel.

De geslachtscel van een vrouw bevat altijd een X-chromosoom. De geslachtscel van een man kan een X-chromosoom of een Y-chromosoom bevatten. Als de zaadcel een X-chromosoom bevat wordt het een meisje. Bevat de zaadcel een Y-chromosoom, dan wordt het een jongen.  De combinatie wordt bepaald door de grootte en snelheid van de zaadcellen. De Y-chromosomen zijn klein, maar zwemmen snel. De X-chromosomen zijn groter en zwaarder maar zwemmen weer langzamer.

Wil je een gokje doen naar het geslacht van de baby? Kijk dan eens op de Chinese kalender. 50% kans dat het juist is.

Een één- of meerling?

In het geval van een tweeling wordt er ook 1 eicel bevrucht door 1 zaadcel, maar dan splitst het nog jonge embryo zich in tweeën. Beide delen ontwikkelen zich dan verder tot 2 baby's. We spreken dan van een eeneiige tweeling. Dit ontstaat door puur toeval en is niet erfelijk. Er kunnen ook 2 eicellen springen. Als allebei de eitjes worden bevrucht, is er sprake van een twee-eiige tweeling. Een twee-eiige tweeling kan wel erfelijk zijn. Bij een eeneiige tweeling hebben beide kinderen altijd hetzelfde geslacht. Bij een twee-eiige tweeling hoeft dit niet zo te zijn. Vaak lijken deze kinderen ook niet meer op elkaar dan andere broertjes of zusjes. Dat komt omdat ze beiden gemaakt zijn van een ander eitje en ander zaadje.

Jij tijdens de tweede week van de zwangerschap

Maar vanaf het moment dat je zwanger bent, gaat er een hormonenfabriek in je lichaam aan het werk. Zo wordt er meteen na de innesteling het hormoon hCG aangemaakt, dat indirect weer de productie van andere hormonen zoals oestrogeen en progesteron regelt. Progesteron zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoedermond ondoordringbaar wordt, en door dit hormoon stijgt ook je lichaamstemperatuur licht (tot een halve graad).

Gedurende je hele zwangerschap blijft je temperatuur wat hoger. Verlies je tegen het einde van deze week een beetje bloed? Dat kan een innestelingsbloeding zijn. Bij de innesteling kan soms een bloedvaatje beschadigd raken.

Voor merkbare lichamelijke veranderingen zoals gevoelige borsten of misselijkheid is het nog een beetje te vroeg.

Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Let goed op wat je eet en drinkt. Roken, drugs en alcohol zijn schadelijk voor de ontwikkeling van je baby.© 2019 Precho.be - Alle rechten voorbehouden. Algemene voorwaarden

Precho cadeaubon