Precho Antwerpen: +32(0)474 450 010 / Precho Herentals: +32(0)471 703 919

Blog by Precho

Blog

De afgelopen jaren is er veel veranderd op vlak van samen slapen. 30 jaar geleden was het perfect normaal om je pasgeboren baby beneden in een wiegje te laten slapen terwijl je als mama boven in je eigen kamer ging slapen. De dag van vandaag kan je jezelf dat nog amper voorstellen en is samen slapen met je baby eerder regel dan uitzondering.

De voordelen van samen slapen

Wanneer je partner een avondje stappen is en jij alleen in bed ligt, maak je je doorgaans weinig zorgen. Je bent er redelijk gerust op die die wederhelft over enkele uren weer bij je ligt en waarschijnlijk geniet je des te meer van dat bed voor jou alleen.

Voor baby’s geldt die geruststelling van “hij komt wel terug” niet. Baby’s weten niet of mama terugkomt en wanneer dan wel. Ze hebben nood aan nabijheid om zich veilig te voelen.

Geen enkel zoogdier ter wereld laat zijn baby’s apart slapen. Maar liefst driekwart van de wereldbevolking slaapt samen met zijn kind. Samen slapen heeft dan ook vele voordelen voor zowel de ouders als het kind:

 • Ouders zijn alerter. Je kind is kortbij en je pikt dus snel afwijkende geluiden op. Je baby hoeft niet eerst luid te huilen en dat vermindert stress.
 • Het verlaagt de kans op wiegendood doordat de baby jouw ademhaling hoort, je hoort hoesten en bewegen.
 • Baby’s die alleen liggen, zijn geneigd in een te diepe slaapfase te komen. Diepe slaap is een risicofactor voor wiegendood.
 • Uit onderzoek blijkt dat de frequentie van borstvoeding drie keer zo hoog is bij samen slapen, terwijl de gemiddelde voedingstijd juist de helft is. Borstvoeding geven is gemakkelijker en het kost je minder slaap.
 • Samen slapen zou de kans op een postnatale depressie verkleinen.
 • Samen slapen is gezellig en versterkt de gezinsband

De verschillende vormen van samen slapen

Er zijn verschillende manier om samen met je baby te slapen. Vaak kan deze ook veranderen naar gelang de leeftijd van je baby.

Bij co-sleeping liggen ouders en kind op zintuiglijke afstand van elkaar. Bij rooming-in ligt de baby in een eigen bedje bij de ouders op de kamer. Bij bed sharing ligt je kindje bij je in bed. Een co-sleeper is een soort tussenvorm waarbij de baby een eigen slaapoppervlak heeft, maar toch direct naar de mama ligt.

Veilig samen slapen

In eender welke slaapvorm is het belangrijk dat je je kindje veilig te slapen legt. Je kan hier een aantal nuttige tips vinden.

Hoewel samen slapen meer en meer aanvaard is in onze cultuur, is samen je bed delen met je baby dat nog minder. Vele ouders durven het zelfs niet toegeven.

Als je je bed deelt met je kind, zorg er dan voor dat je kind niet onder de dekens of het hoofdkussen kan komen. Aangeraden is om een wollen deken te gebruiken en het gebruik van een hoofdkussen te vermijden. De meeste moeders die hun aan de borst voeden, slapen van nature in een houding die hun kind beschermt en die voorkomt dat het kind omhoog of omlaag kan schuiven. Als je kindje uit een fles drinkt, is een bedje naast jouw bed een veilige slaapplek. Maar ook wanneer je borstvoeding geeft, is het raadzaam je baby apart in een bedje te laten slapen wanneer :

 • alcohol hebt gedronken;
 • medicatie of verdovende middelen hebt gebruikt waardoor je mogelijk slaperig kunt zijn;
 • een ziekte of aandoening hebt waardoor je je mogelijk minder bewust bent van je kind;
 • oververmoeid bent waardoor je mogelijk minder goed in staat bent om op je kind te reageren;
 • sterk overgewicht hebt (obesitas).

 

 

Meer weten over veilig samen slapen? Dan is dit ook een aanrader:

En geen paniek, je kind gaat niet eeuwig bij je blijven slapen

Hoe lang je baby best bij je op de kamer blijft? Algemeen wordt aangeraden om zeker het eerste levensjaar je kamer te delen met je baby. Sommige ouders kiezen sneller voor een eigen kamertje voor de baby, anderen slapen jaren samen. Het is vooral belangrijk om dit als ouders samen aan te voelen en over te beslissen. Maar laat je in geen geval afschrikken door de “probeer het nu nog maar af te leren” uitspraken. Geen enkele 16-jarige ligt nog dagelijks tussen mama en papa in. Je kindje gaat op de duur heus zelf wel aangeven dat hij/zij een eigen plekje wenst. Het komt dus allemaal wel goed.

© 2019 Precho.be - Alle rechten voorbehouden. Algemene voorwaarden

Precho cadeaubon