Precho Antwerpen: 0474 450 010 / Precho Herentals: 0471 703 919

Blog by Precho

Blog

Tijdens je zwangerschap kan je je laten opvolgen door verschillende personen. De gynaecoloog ligt voor de hand, maar ook de huisarts en/of een vroedvrouw kunnen je begeleiden tijdens je zwangerschap.

Vele vrouwen kiezen voor een begeleiding tijdens de zwangerschap door hun gynaecoloog. Voor de drie medische echo’s is dat zeker ook aan te raden. Maar wist je dat je voor je overige controles en onderzoeken ook kan rekenen op een vroedvrouw?

Hoe kan je een vroedvrouw vinden?

Laat ons starten met de zoektocht naar een vroedvrouw. Het is niet een persoon die je al vaak hebt nodig gehad in je leven. Bij de huisarts kom je waarschijnlijk regelmatiger langs. Bij de gynaecoloog loop je de deur niet plat, maar je komt er al wel eens voor een controle of uitstrijkje. Maar een vroedvrouw, waar moet je die gaan zoeken?

Wel, eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk. Op de website www.vbov.be kan je snel en makkelijk een vroedvrouw uit je buurt vinden. Het is de website van de beroepsorganisatie en daar staan in principe alle zelfstandige vroedvrouwen vermeld met hun specialisaties. Je kan er zoeken op postcode en op specialisaties. Zoek je bijvoorbeeld iemand om je te helpen met je bevalling, of enkel voor de nazorg? Op die manier kan je zeer gericht op zoek gaan.

De begeleiding tijdens je zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kan je bij je vroedvrouw terecht voor de volledige opvolging van je zwangerschap. Dit wil zeggen dat alle testen of onderzoeken die tijdens die periode aangewezen zijn ook door je vroedvrouw kunnen uitgevoerd worden. Op uitzondering van de drie medische echo’s die door de gynaecoloog worden gemaakt.

Naast de onderzoeken wordt tijdens een consultatie bij de vroedvrouw ook tijd gemaakt om informatie te geven en vragen te beantwoorden.

Je bevalling nadert

Wanneer je weeën op gang komen kan je ervoor kiezen om je vroedvrouw je thuis te laten begeleiden om je weeën zo goed en zo lang mogelijk thuis op te vangen. Zo kan je vermijden dat je te vroeg naar het ziekenhuis vertrekt.

Je kan er ook voor kiezen om je tijdens de bevalling zelf te laten begeleiden door je vroedvrouw. Zo kan je kiezen voor een thuisbevalling in je eigen omgeving met je eigen vroedvrouw.

Je kiest zelf waardoor je beroep doet op je vroedvrouw

Je hoeft geen gebruik te maken van het volledige aanbod in zorg en begeleiding. Je kan hun aanbod eigenlijk vergelijken met een menukaart waarvan je zelf gaat kiezen wat voor jou interessant is.

Voor de ene zwangere vrouw zal dat de volledige zwangerschapsopvolging, bevalling en nazorg zijn. Maar de andere kiest misschien alleen voor wat extra info tijdens de zwangerschap en de nazorg aan huis na de bevalling.

Het is wel sterk aan te raden om je na je bevalling thuis te laten opvolgen door de vroedvrouw. En het is altijd leuk als jullie elkaar voordien als eens ontmoet hebben. Op die manier ben je zeker dat er iemand voor je zal zijn (last minute iemand vinden kan soms moeilijk zijn) en vermijd je eventuele dossierkosten.

Wat zijn de voordelen?

Elke mama moet voor zichzelf uitmaken aan wie ze de opvolging van haar zwangerschap toevertrouwt. De opvolging door een gynaecoloog is prima maar iets meer medisch dan bij je vroedvrouw. Bovendien weten we allemaal dat je afspraak meestal een uurtje uitloopt en je dus vaak in de wachtzaal wortel zal zitten schieten.

Bij een vroedvrouw of vroedvrouwenpraktijk kan je vaak ook terecht voor allerlei workshop zoals yoga, borstvoedingssessies, prenatale oefeningen, etc. Op die manier helpen ze je om je voor te bereiden om je bevalling en de zorg voor je baby erna. Je leert er ook andere zwangere kennen en dat is altijd leuk.

Een vroedvrouw is uiteraard ook medisch geschoold, maar ze is vaak ook een warm en vertrouwd rustpunt. De medische controles zijn van essentieel belang. Maar daarnaast zijn er tal van niet-medische aspecten. Mama worden is een ontzettend ingrijpende gebeurtenis. Een vroedvrouw zal dan nét iets meer een hart onder de riem steken wanneer jij je misselijk voelt of wanneer je hulp nodig hebt met de (borst)voeding. Ze zullen je met raad en daad bijstaan.

Wist je trouwens dat Linsy, Mélanie en Pauline van de team van Precho en Baby Spa in Antwerpen en Herentals geschoold zijn Ze hebben elk een specialisatie of keuzevak vroedkunde gevolgd tijdens hun opleiding.

It takes a village to raise a child hoor je wel vaker. En dat klopt. Maak dus gebruik van alle hulp die je kan krijgen. Het hoeft het echt niet alleen te doen.

Ben je op zoek naar een vroedvrouw? Dan is deze Antwerpse praktijk zeker een aanrader (uit eigen ondervinding :-) )

http://www.hikketein.be/© 2019 Precho.be - Alle rechten voorbehouden. Algemene voorwaarden

Precho cadeaubon