Precho Antwerpen: 0474 450 010 / Precho Herentals: 0471 703 919

Blog by Precho

Blog

Je bent 3 weken zwanger, deze week zal de innesteling van de bevruchte eicel in de baarmoederwand plaatsvinden. Dit kan je merken door een lichte bloeding, al is dat niet bij iedereen het geval. Na de innesteling kan je al snel last krijgen van de eerste zwangerschapssymptomen. Het is wel nog net te vroeg voor een zwangerschapstest. Je lichaam moet eerst voldoende van het hCG hormoon aanmaken om een zwangerschap te kunnen meten. Nog een weekje geduld.

 

Je baby op 3 weken zwangerschap

 

De eicel en de zaadcel zijn samengesmolten en wordt vanaf nu 'zygote' genoemd, een ander woord voor bevruchte eicel. Deze zygote bevat de erfelijke kenmerken van beide ouders. Na de bevruchting gebeurt er 24 uur even niets, maar daarna begint de bevruchte eicel zich te delen.Na vier dagen zijn dit er meer dan honderd. Het eitje wordt na al die delingen 'blastocyst' genoemd en lijkt op een klein besje.

 

Dit trosje wordt door de 'haartjes' in de eileider naar de baarmoeder geduwd. Hoewel het slechts om enkele centimeters gaat, doet de bevruchte eicel zo'n vijf tot zeven dagen over de reis. Het klompje cellen is zo'n 0,1 - 0,2 mm groot wanneer het zich in de baarmoederwand vasthecht. Aan de buitenkant van de eicel zitten hechtvlokken, die later zullen uitgroeien tot de placenta. Het vruchtje verdwijnt helemaal in de baarmoederwand, die nu dik en goed doorbloed is door het progesteron. De celdeling blijft ondertussen doorgaan tot de baby uiteindelijk uit miljarden cellen zal bestaan. Vanaf de innesteling wordt het vruchtje een embryo genoemd.

 

Jij op 3 weken zwangerschap

 

In de derde week van je zwangerschap merk je misschien voor het eerst dat je zwanger bent. Zo kan je de innesteling merken aan een lichte bloeding, de innestelingsbloeding. Daarnaast zorgen het hormoon hCG en andere zwangerschapshormonen ervoor dat je last kan krijgen van de eerste, vroege zwangerschapssymptomen.

 

Lichte krampjes, een opgeblazen gevoel, vermoeidheid en stemmingswisselingen kunnen wijzen op een zwangerschap. Zeker als ook je borsten gevoeliger zijn, ze zelfs iets gegroeid lijken en je tepels veranderen, is dat erg verdacht voor een groeiend wezentje in je buik. Ben je zwanger of is het toch gewoon een ongesteldheid?

 

Tip bij 3 weken zwangerschap

 

Vanaf nu eet je niet alleen meer voor jezelf. Het is belangrijk dat je gezond eet. Sommige producten kan je nu beter laten staan. Wist je bijvoorbeeld dat je het gebruik van kaneel tijdens je zwangerschap beter kan beperken? Verdiep je daarom goed in wat je wel en beter niet kan of mag eten tijdens je zwangerschap.

 

De geboortedatum uitrekenen

 

Deze derde week is de eerste week dat je echt zwanger bent. De eerste twee weken krijg je cadeau, want om uit te rekenen wanneer je baby geboren zal worden, baseer je je op de eerste dag van je laatste menstruatie. Tel daar 280 dagen (ofwel 40 weken) bij op en je weet ongeveer de datum van de geboorte.

 

© 2019 Precho.be - Alle rechten voorbehouden. Algemene voorwaarden

Precho cadeaubon