Precho Antwerpen: +32(0)474 450 010 / Precho Herentals: +32(0)471 703 919

Blog by Precho

Blog

Mama worden zorgt niet alleen op persoonlijk vlak voor heel wat verandering, ook professioneel gebied durft een kind al wel eens iets veranderen. Heel wat mama’s komen na hun zwangerschapsverlof terug met een hoop twijfels. Twijfels over de inhoud van hun job, twijfels over de carrière en twijfels over de vraag of er wel voldoende tijd is om bij je kind te zijn.

Vroeger was het anders. Dan was het normaal dat je als moeder minder ging werken om bij je gezin te zijn. De tijden zijn veranderd, vrouwen geëmancipeerd en ook moeders hebben bloeiende carrières. En maar goed ook. Zo kun je jezelf professioneel en persoonlijk blijven ontwikkelen en ben je minder afhankelijk van je partner.  Bovendien is financieel rondkomen met één loon voor vele gezinnen ook gewoon niet mogelijk.

Maar dat betekent wel dat onze tijd kostbaar is en de balans werk-privé niet altijd een makkelijke zoektocht is. ‘s Morgens opstaan, jezelf en baby klaarmaken, naar de crèche/opvang en op tijd op je werk aankomen. ‘S avonds opnieuw hetzelfde verhaal maar dan in de omgekeerde richting. Elke minuut telt. Kleine kinderen gaan vaak vroeg slapen. En dat zorgt dan weer voor weinig quality time door de week.

Maak keuzes

Alles doen gaat gewoon niet. Het zal ten koste van jezelf, je partner en je gezin gaan. Er zijn maar 24u in een dag en daar moet je realistisch mee omspringen. Het is dus een kwestie van keuzes maken. En kiezen is verliezen. Al is het afhankelijk van hoe je dat verlies bekijkt.

Wil je graag meer tijd met je kind(eren)? Overweeg dan misschien om (tijdelijk) minder te gaan werken. De financiële gevolgen vallen hier in België behoorlijk mee en bekijk het als een manier om tijd te kopen. En tijd is iets heel erg kostbaar. Je kinderen zullen snel genoeg groot zijn en er heeft nog nooit iemand spijt gehad van het feit dat ze te weinig hebben gewerkt en teveel tijd met het gezin hebben doorgebracht.

Maar die keuze is voor iedereen anders

Niet voor elke mama (of papa) is die keuze hetzelfde. Sommige mama’s voelen zich beter, gelukkiger en energieker met een fulltime job en een bloeiende carrière. Voor andere mama’s heeft die carrière minder belang. Maar geen van die mama’s is daarom een minder goede moeder.

Laat vooral elke mama voor zichzelf beslissen. Doe wat voor jullie haalbaar is en waar jullie je goed bij voelen. Niet elke vrouw is gemaakt om fulltime bij de kinderen te zijn, net zo min dat niet elke vrouw een grote carrière achterna wil jagen.

Hoe doen jullie het?

Zijn jullie minder (of misschien net meer) gaan werken sinds het ouderschap? En krijgen jullie alles goed gecombineerd?

 

© 2019 Precho.be - Alle rechten voorbehouden. Algemene voorwaarden

Precho cadeaubon