Precho Antwerpen: 0474 450 010 / Precho Herentals: 0471 703 919

Blog by Precho

Blog

Het zal je misschien verbazen, maar baby’s zijn gewoontedieren. Ze hebben nood aan structuur en herkenbaarheid. Het zal vertrouwen scheppen en zorgen voor een veilig gevoel. Bovendien leert je baby om verbanden te leggen tussen oorzaak en gevolg en krijgt hij/zij verwachtingen over de manier waarop mensen om hem heen leven.

Waarom routine goed is voor mama en baby

1. Als je baby een vaste routine heeft, zal hij als peuter meer zelfvertrouwen hebben en in harmonie met  zichzelf zijn. Deze factoren dragen bij tot nieuwe inzichten en creativiteit.

2. Als je kind op vaste tijdstippen slaapt en jij zijn gewoonten kent, zal je zelf ook beter kunnen genieten.

3. Hoe moet je tegelijk jouw dag en die van je baby organiseren? De eerste paar dagen let je op je kind. In korte tijd zal je merken aan de toon van zijn stem en de intensiteit van zijn huilen, of hij moe of hongerig is, of dat hij zich verveelt. Zodra je erachter bent gekomen wanneer je baby het liefst eet en slaapt zal je uiteraard veel beter kunnen organiseren.

Tijd voor een dutje

4. Als je kindje moet slapen, zorg dat hij altijd op dezelfde manier in slaap valt. Bijvoorbeeld, leg hem in een slaapzakje, doe de rolluiken naar beneden en zet de babyfoon aan.

Volg een zelfgekozen volgorde. Na een paar dagen zal hij dat gewoon zijn, hij zal weten dat wanneer ’het rolgordijn naar beneden is’ hij moet slapen. Goed om te weten: je baby heeft misschien een beetje hulp nodig om het verschil tussen dag en nacht te leren kennen. In dat geval kan je de rolluiken naar boven laten en de deur op een kier als hij zijn dagdutje doet. Bij het nachtritueel kan  je extra aandacht aan rust en stilte besteden.

Routine tijdens het eten

5. Om de signalen van je hongerige baby te leren herkennen, kan je zachte muziek en een plaats in huis kiezen. Hij zal snel weten welke gebeurtenis op til staat en zich verheugen op zijn maaltijd als hij de muziek hoort. En jij zit op die zelfgekozen, comfortabele stoel.

6. Als je baby in het begin niet méér drinkt dan een slokje of twee, leg hem dan terug om te slapen, probeer opnieuw en moedig hem aan om te drinken. Maaltijden mogen niet langer dan 20 tot 30 minuten duren, dutje niet inbegrepen.

7. Om meer betekenis te geven aan de routine, aarzel dan niet om alles wat je met hem doet te becommentariëren. We gaan eten”, ” Ik zal je luier veranderen “. Zelfs als hij nog niet begrijpt wat je zegt, zal hij na verloop van tijd herkennen hoe je spreekt en wat je bedoelt.

8. Goed om te weten: als je een ritueel wil vastleggen, denk dan na over de haalbaarheid ervan op langere termijn. Vandaag de dag valt je baby misschien tegen je aan in slaap, maar denk je dat dat elke nacht mogelijk is? Het is waarschijnlijk verstandig om te kiezen voor een ander slaapritueel.

9. Je bent vrij om een regel te veranderen, bijvoorbeeld als je je baby een eigen bedje wil geven. Maar houd er wel rekening mee dat je kind op elke verandering onrustig reageert en misschien vaker zal huilen, omdat niet aan zijn verwachtingen wordt voldaan.

10. Routines gelden niet voor het leven. Soms geeft je baby zelf aan wanneer hij verandering wil. Hij begint te zeuren, zijn eet- of slaapgedrag wordt plots slechter. Dit kan het geval zijn als je baby een nieuwe stap in zijn ontwikkeling maakt. Samen kunnen jullie dan naar een nieuw ritme zoeken, na een paar dagen is de rust meestal wedergekeerd.

Het is voor elke mama zoeken. En niet alles wat je probeert zal even snel werken. Het is belangrijk dat je goed naar je gevoel luistert en geen te hoge verwachtingen oplegt. Maar een routine kan echt nuttig zijn. Zo hadden wij hetzelfde slaapritueel. We wassen of frissen onze baby wat op, doen een pyjama aan, pap drinken, slaapzakje en in bed. Doorheen de tijd is daar nog een kort verhaaltje bijgekomen. Het licht gaat uit, we zeggen “slaapwel en tot morgen” en ze weet dat het tijd is om te slapen. Ook dat loopt nog wel eens mis. Maar de situatie is ondertussen wel duidelijk voor haar en dat heeft ons doorheen de tijd echt enorm geholpen.

Hebben jullie bepaalde routines of gewoontes?

 

© 2019 Precho.be - Alle rechten voorbehouden. Algemene voorwaarden

Precho cadeaubon