Precho Antwerpen: +32(0)474 450 010 / Precho Herentals: +32(0)471 703 919

Blog by Precho

moederschap
Mama worden

Mama worden, het doet wat met een mens. Je hoort op een roze wolk te zitten en die momenten zullen er wel zijn. Maar je zal er ook enkele keren keihard afvallen. Welkom in de wereld van het moederschap. Welkom bij #momlife en #teamnosleep.

Deze 12 dingen moet je weten over het prille moederschap.

Alle begin is moeilijk
Je hebt je baby 9 maanden gedragen, 9 maanden waren jullie één. Maar dat wil niet zeggen dat jullie elkaar al door en door kennen. De eerste weken moet je echt de tijd nemen om aan je nieuwe rol te wennen en je baby te leren kennen. Het is echt heel normaal dat hij/zij weent en jij geen idee hebt waarom. Ook de start van de borstvoeding verloopt misschien iets minder vlotjes dan je jezelf had voorgesteld. Geef het tijd. Het is een beetje trial and error, maar alle begin is moeilijk.

Je zal nieuwe niveau’s van vermoeidheid leren kennen
Je kon vroeger elk weekend twee keer op stap gaan. Je bent eigenlijk meer een nachtmens dus die baby zal ook wel lukken. Think again. Je bent geen 18 jarige meer die staat te dansen in een discotheek. Het is toch net wat anders dan om de twee uur wakker te worden om je baby te voeden of te verschonen. En net als je denkt dat je nu wel je grens bereikt hebt, verleg je ze weer. Je bent sterker dan je denkt. En het zal beter worden. Maar niet meteen.

Je bent nooit alleen en toch voel je je eenzaam
Hoewel je je handen meer dan vol hebt met de zorg van je baby en je altijd gezelschap hebt kan je je toch eenzaam gaan voelen. Tijdens je zwangerschapsverlof gaat je partner al snel weer aan het werk en ook je vrienden zijn overdag niet beschikbaar. Probeer daarom af en toe eens samen met je baby buiten de komen. Baby in de draagmand of draagzak en trek erop uit. Ga een terrasje doen of een koffietje drinken. Je baby is een ijsbreker in conversaties met wildvreemden. En het kan echt eens goed doen te babbelen met een volwassenen. Je baby ook eens even bij je partner laten is geen misdaad. Neem van dat moment gebruik om iets te gaan drinken met een vriendin en wat bij te kletsen. Kom uit je vier muren uit en je zal een pak nieuwe energie krijgen.

De eerste weken staan in het teken van verzorging
“Een kind is zo ingrijpende maar je krijgt er zoveel voor terug” hoor je wel eens. De eerste weken valt dat behoorlijk tegen. Je doet werkelijk alles voor je baby en zelfs een gemeende glimlach kan er nog niet af. Maar ook dat verandert snel. Van zodra je baby beter ziet en begint te lachen is het al een pak leuker. En als hij/zij dan lief lacht nadat je voor de 17e keer uit je bed moest, is het allemaal toch weer oké.

Je zal constant meningen te horen krijgen
Elke mama heeft haar visie en mening en we vertellen die ook graag. Meestal ook met de beste bedoelingen. Meningen over doorslapen, je baby laten huilen, borstvoeding, flesvoeding, … Je ontdekt zelf wel wat het beste is voor jou en je baby. Laat je er dus niet teveel door van de wijs brengen. Want de kans is groot dat je het uiteindelijk allemaal niet goed meer weet wat “juist” is.

Stress over de befaamde mijlpalen
Net bevallen en daar komt de eerste nieuwsbrief al. “Op deze leeftijd kan je baby al…” Paniek! Want dat kan jouw baby helemaal nog niet allemaal. Geen stress, elke kind heeft zijn/haar ritme en zal bepaalde vaardigheden sneller onder de knie hebben dan andere. Vergelijk ook niet teveel met leeftijdsgenoten. Want ook daar ga je niet altijd zelfzekerder van worden. Alles op z’n tijd.

“We zitten in een sprongetje” is je nieuwe motto
Je baby huilt meer, is aanhankelijker, … dan anders? Het zal wel een sprongetje zijn. Het is een fase, het gaat wel over. En dan komt er weer iets nieuws.

Spanningen met je partner
Er kunnen al wel eens discussies en spanningen tussen jou en je partner zijn. Verschillende visies, slechte taakverdeling, … en die vermoeidheid maakt jullie beiden nog meer prikkelbaar. Probeer begrip voor elkaar te hebben en elkaar af en toe de nodige rust te gunnen. Julie komen er samen wel door.

Je bent vanaf nu altijd ongerust
Slaapt je baby te weinig ben je ongerust. Maar als hij/zij dan eens wat langer slaapt ben je ook in paniek. Heeft hij/zij wel genoeg gedronken? Of teveel? Het is eigenlijk nooit goed en je zal altijd ongerust zijn. En ik vrees dat dat pas over gaat rond hun 40e verjaardag.

Je hebt echt geen idee wat je doet
Er bestaat geen cursus ‘moederschap’ en er zit geen handleiding bij je baby. Je hebt de helft van de tijd geen idee wat je aan het doen bent en of het oke is. Dat is kei normaal. Die andere moeders doen ook maar wat.

Je zal worden ondergespuugd
Je doet werkelijk alles voor je kind en wat krijg je dan? Je wordt ondergespuugd, bij een jongetje kan er al eens wat nattigheid in je richting komen en we zwijgen maar over de pamperexplosies waarvoor je echt met twee moet zijn. Stank voor dank is het soms, letterlijk.

Maar je zal liefde kennen op een manier waarop het pijn doet
Het grootste clichés der clichés en oh zo waar. Je zal grenzeloze liefde ervaren. Een liefde waarvoor je alles zou doen. Zo eentje die je hart warm maakt. Een liefde die zo sterk is dat het soms echt pijn doet.

Welkom in de leukste rol van je leven.

© 2019 Precho.be - Alle rechten voorbehouden. Algemene voorwaarden

Precho cadeaubon