Precho Antwerpen: 0474 450 010 / Precho Herentals: 0471 703 919

Blog by Precho

Blog

Weinig onderwerpen waarover zo passioneel en overtuigd discussies worden gevoerd als over kinderen, opvoeden en borstvoeding. En euhm ja, voetbal ook wel dezer dagen. Borstvoeding of flesvoeding, mogen we zelf beslissen?

Niet veel tijd nadat je je zwangerschaps officieel hebt gemaakt zal je aan de vraag “en, ga je borstvoeding geven?” onderworpen worden. Sommige mama’s zijn snel overtuigd dat ze ervoor gaan, andere doen liever nog wat research en heel wat mama’s kiezen bewust voor flesvoeding. Welk antwoord je ook geeft, commentaar krijg je altijd.

Kies je voor borstvoeding zal dit ofwel enorm gesteund worden, maar ook in twijfel worden getrokken. Dan sta jij immers alleen in voor de voedingen, heb je kans op borstontstekingen, moet je elegant je borsten tevoorschijn toveren in het bijzijn van anderen en weet je nooit exact of je baby wel “genoeg” te eten krijgen. Om maar enkele van opmerkingen op te sommen.

Kies je voor flesvoeding ontneem je je kind dan weer een soort natuurlijk recht, bonding tussen moeder en baby en een hele hoop antistoffen.

En is dat niet jammer?

Is het niet jammer dat (aanstaande ) mama’s zich moeten verantwoorden voor hun keuze in de voeding van hun kind. We geloven graag dat elke mama het beste voorheeft met haar baby en ontzettend veel liefde heeft. Ongeacht de manier van voeden.

Is het dan niet jammer dan mama’s aan het twijfelen worden gebracht over hun keuze? Dat je eigenlijk, nog voor je baby goed en wel ter wereld is gekomen, je al het gevoel opgedrongen krijgt al meteen een foute keuze te maken.

Het loopt soms ook gewoon niet zoals je wil

Je kan als mama zoveel plannen maken als je wil, het loopt soms gewoon anders. Mama’s die overtuigd zijn van flesvoeding en toch hun kind na de bevalling aanleggen, gewoon omdat het op dat moment toch aanvoelt als de juiste beslissing.

Maar evengoed mama’s die dromen over borstvoedingen maar bij wie het niet lijkt te lukken omwille van diverse redenen. Ondanks dat hulp, bijstand en steun van partner en omgeving.

Misschien moeten we gewoon wat liever zijn voor elkaar?

We komen dagelijks in contact met mama’s. Nieuwe mama’s en ervaren mama’s. Zelfzekere mama’s en iets minder zelfzekere mama’s. En het borst-en flesvoeding verhaal horen wij hier vaak. En dan merken we des te meer dat elke mama haar eigen verhaal heeft. En dan vinden we het jammer dat er zo vaak voor- en tegen debatten worden gevoerd. Het zou zoveel fijner zijn als elke mama haar keuze kon maken, zonder zich hiervoor te moeten verantwoorden. Een gelukkige, ontspannen mama is ontzettende belangrijk, want die eerste weken en maanden zijn zo al zwaar genoeg.

Zit je nog met twijfels?

Heel wat mama’s twijfelen tussen de keuze en hé, dat is kei normaal. We raden je in elk geval aan je goed te informeren over de mogelijkheden, de voordelen en de begeleiding van bijvoorbeeld borstvoeding. Weet dat je er nooit alleen voor staat en dat er altijd wel experten, mama’s en vriendinnen in je buurt zijn om je met raad en daad bij te staan. Om je erdoor te trekken wanneer het nodig is.

Veel succes met dat moederen!

 

© 2019 Precho.be - Alle rechten voorbehouden. Algemene voorwaarden

Precho cadeaubon