Precho Antwerpen: 0474 450 010 / Precho Herentals: 0471 703 919

Blog by Precho

Blog

Na de positieve zwangerschapstest en de eerste positieve berichten bij de dokter, vroedvrouw of gynaecoloog is het officieel zover. Jullie verwachten een kindje. Hoera! Maar dat kindje moet ook een naam krijgen. En misschien/hopelijk zijn jullie zo een koppel bij wie die naam al heel lang vaststaat. Misschien zelfs niet alleen voor je eerste kind, maar ook voor de mogelijke negen volgende kinderen hebben jullie al zorgvuldig een naam gekozen. Prijs jullie bij de lucky few, want in vele gevallen loopt het net iets moeizamer.

Jullie hebben een hele andere stijl in namen. De ene wil graag een klassieker, de andere kort en modern. Wat de ene zegt schuift de andere meteen aan de kant en omgekeerd.

Een naam voor je kind is niet zomaar een naam. Het moet de perfecte naam zijn. En vaak heb je als vrouw heel wat namen in je hoofd. Tientallen namen die je mooi vindt en perfect aan je kind zou kunnen geven. Tot je daadwerkelijk zwanger bent. Dan lijkt er plots geen enkele naam nog goed genoeg te zijn.

Maar geen paniek, het wereldwijde web kan je helpen

Al dat gepieker helpt trouwens niet. Er komen dan 15 namen bij op het lijstje en vervolgens verdwijnen er 17 en ben je terug bij af. Er zijn tal van online tools die jullie kunnen helpen om de naam van jullie kindje te bepalen.

Om te beginnen zijn er natuurlijk de klassiekers. Een site zoals die van Kind & Gezin waar je namen kan gaan zoeken op basis van populariteit, zelfs per regio en in bepaalde periodes. Uit die lijstjes kan je alvast heel wat inspiratie halen. Vervolgens kan je bijvoorbeeld een gedeeld (denk: Google drive) document aanmaken met je partner waarin je elk apart namen zet je die jij leuk vindt. Jullie kunnen dan samen de ‘ja, nee en misschien’ bepalen en al snel tot een shortlist komen.

Maar je kan ook beroep doen op de Babyname app. Een gratis app die jij en je partner op je smartphone installeren. Het is een soort Tinder voor babynamen. Vind je de naam maar niets, dan swipe je links. Leuke naam? Swipe rechts. En zo kom je met je man tot hopelijk tot een match!

Op de website van namesilike is het principe al even eenvoudig. Je krijgt twintig keer vier namen voorgeschoteld. Uit die vier namen kies je telkens de naam die jou het meeste aanspreekt, en daarna worden jouw keuzes geanalyseerd. Op basis van die informatie worden er vervolgens 30 namen gesuggereerd.

Test je gekozen naam

Zijn jullie samen tot één of meerdere namen gekomen? Top! Dan is het tijd voor de volgende stap, het testen van de naam in praktijk. En ook hier hebben wij enkele tips.

Check de betekenis
Online kan je heel snel een eenvoudig de betekenis van jullie gekozen naam nakijken. Niet belangrijk? Doe het toch maar even. Je weet niet waarmee je je kind opzadelt.

De speeltuintest
Een naam kan in je hoofd heel mooi en fijn klinken. Eens je de naam luidop zegt kan het soms heel anders zijn. Een tip, ga eens naar de speeltuin en roep op je kindje. Roep trouwens eens lief, gewoon en ook wat bozer.

Is het eentje voor altijd?
Probeer geen naam te kiezen op basis van een ingeving of een idool. Het is misschien niet zo interessant je kind te noemen naar je favoriete voetballer. Want wie weet, trekt die voetballer volgend seizoen naar je grootste rivaal en is die liefde ook over en uit.

De vertaling
Op een dag gaat je kind (als hij/zij groot en sterk is) misschien reizen. Of een jaar studeren in het buitenland (help!). Dan is het misschien praktisch dat de naam ook makkelijk uit te spreken is in bijvoorbeeld het Engels of het Frans. Een Nederlandse naam kan in het Engels ook een hele andere betekenis hebben. Dus even checken!

De ex-test
Spreekt een beetje voor zich. Maar je kind noemen naar een ex is ook nooit echt het beste idee. Probeer in het algemeen weg te blijven van namen waarbij je een negatief gevoel of herinnering hebt.

Rijm- en bijnaam test
Spreek de naam uit en check of je er snel een rijmpje of bijnaam aan kan kleven. Rijmt de naam op een lichaamsdeel? Kan je met de initialen een woord maken waarmee gelachen kan worden? Het kan nu allemaal echt heel onschuldig lijken maar hou in je achterhoofd dat kinderen heel gemeen kunnen zijn.

Match met de familienaam
Tot slot, vergeet ook de familienaam niet. Is de familienaam ‘Terham’ is ‘Bo’ misschien niet de beste voornaam voor jullie kindje.

Een naam kiezen is niet altijd makkelijk, maar jullie geraken er wel uit. Probeer het wel te doen voor de bevalling. Sommige koppels denken het wel te kunnen beslissen als ze de baby zien, maar hier zei de gynaecoloog al dat dat meestal ook dan niet het geval is en dat tot zeer ongemakkelijke situaties op de materniteit kan leiden. Probeer overeen te komen, niet meteen ‘nee’ te zeggen. Soms moet het ook gewoon eventjes wennen.

Veel succes en laat ons maar weten wat het geworden is.

© 2019 Precho.be - Alle rechten voorbehouden. Algemene voorwaarden

Precho cadeaubon