Meer bevallingen met een Doula en Hypnobirthing dankzij Meghan Markle

Meer bevallingen met een Doula en Hypnobirthing dankzij Meghan Markle, maar wat is dat precies?

Aanstaande mama’s kiezen alsmaar vaker voor een bevallingscoach of een Doula, en gebruiken hypnobirthing om hun baby’tje op de wereld te zetten. Deze vraag is gestegen dankzij Meghan Markle die er voor koos om zich voor te bereiden op de bevalling met behulp van een Doula. Maar wat is dat nu precies? Wij vroegen het aan Alexandra Fleischer, oprichtster van The Antwerp Doula.

Meghan Markle, de echtgenote van de Britse prins Harry, beviel in mei dit jaar van baby Archie. Het was geen geheim dat zij tijdens haar zwangerschap de hulp inschakelde van een Doula. “Het woord doula komt uit het Grieks. Vrij vertaald betekent het ‘een dienende vrouw’. ” aldus Alexandra Fleischer. Het gaat met andere woorden om een coach die een koppel hulp biedt tijdens de zwangerschap én de bevalling”.

Match zoeken tussen zwangere vrouw en gynaecoloog

Bij Precho kennen we Alexandra Fleischer van The Antwerp Doula persoonlijk. Een vrouw met het hart op de juiste plaats die haar job met zeer veel liefde uitoefent. “Wat de meeste mensen denken, is dat een Doula er van uitgaat dat een bevalling op natuurlijk wijze moet verlopen.” aldus Alexandra. “Maar, een Doula is er ook voor mama’s die een trauma meegemaakt hebben; stilgeboren baby’s, miskramen, vroeggeboortes, … .” Dit zijn zaken die er voor kunnen zorgen dat er van een nieuwe zwangerschap niet meer volop genoten kan worden. Op dat vlak is de emotionele ondersteuning van groot belang. Zwangere mama’s komen dus ook bij een Doula terecht omdat ze reeds een negatieve ervaring gehad hebben in het verleden en omdat ze extra steun kunnen gebruiken. Doula’s werken met verschillende gynaecologen samen en kunnen zo sneller een goede match vinden tussen de zwangere vrouw en de juiste gynaecoloog. De Doula luistert naar de wensen en bezorgheden van de vrouw, en probeert haar zo goed mogelijk te matchen met het juiste ziekenhuis, vroedvrouwenprakijk of gynaecoloog.

Vertrouwensband

Ter verduidelijking: een Doula is iemand die géén medische verantwoordelijkheid draagt, maar een begeleider die puur emotionele en fysieke ondersteuning biedt. “Idealiter komen vrouwen bij ons aan het begin van de zwangerschap aankloppen” aldus Alexandra. Maar dat kan ook heel last minute hoor. De zwangere vrouw of het koppel ziet de Doula voor het eerst tijdens een kennismakingsgesprek. Is er wel een klik? Het koppel of de zwangere vrouw moet zich immers op haar gemak voelen om deze intieme momenten te kunnen delen. Is er een klik? Fijn, dan wordt er besproken wat er precies van de Doula verwacht wordt en wordt er een geboorteplan opgesteld.

 

De volgende belangrijke taak is informeren. Volgens Alexandra zijn veel zwangere vrouwen immers niet op de hoogte van alle mogelijkheden. “Je mag kiezen waar je bevalt, wie je gynaecoloog is, in welke houding je wil bevallen, en wie jou bij dit proces begeleidt.” Mensen weten dit niet.

 

Lees hier alles over de verschillende bevalhoudingen: Draag hakken van 5 à 10 cm tijdens je bevalling

 

“We overlopen met hen alle mogelijkheden”, vult ze aan. “Tegelijk hebben veel aanstaande mama’s schrik voor de bevalling. Maar het ultieme wapen tegen angst is informatie. Hoe meer informatie je het koppel kan geven, hoe meer angstgevoelens er weggenomen kunnen worden. We gaan die angst weg proberen te nemen door informatie te geven. Hoe werkt je lichaam? Wat is een wee? Hoe lang duurt een wee? Wat kunnen we doen om de pijn te verminderen?”

De Geboorte

Ook tijdens de bevalling is de Doula erbij. “Koppels kunnen mij dag en nacht bereiken. Ik sta continu stand-by en blijf bij jullie doorheen de ganse bevalling”. Een groot misverstand is dat doula’s weigerachtig staan tegenover een epidurale verdoving. Dat klopt helemaal niet, meent Alexandra. “We passen ons aan aan de voorkeuren van de zwangere vrouw. We vinden het belangrijk dat een mama haar eigenheid kan bewaren en haar eigen keuzes kan maken, zij is immers degene die moet bevallen.”

Hypnobirthing

“Voor hypobirthing moet je open staan”, meent Alexandra. Zoals de naam al doet vermoeden, draait deze methode rond zelfhypnose. Er komen echter ook ontspanningstechnieken, massages en ademhalingsoefeningen aan te pas. Dankzij deze technieken kan het oerinstinct overnemen. Sommige vrouwen gaan zó diep in een fase van ontspanning dat ze pijn anders ervaren, eerder als een kracht of een druk. “Het kan dus heel goed helpen als de persoon er voor open staat.”

Meer informatie over The Antwerp Doula vind je hier.

Hebben jullie beroep gedaan op een Doula of overwogen jullie het? Wat was jullie ervaring? Sharing is Caring!

 

 

Scroll naar boven
Open chat
Hallo! Hoe kunnen wij je helpen?