Na weken en maanden van uitsluitende melkvoedingen is het tussen de 4 en de 6 maanden tijd om te starten met vaste voeding. Indien je flesvoeding geeft mag je, indien je ziet dat je kindje er aan toe is, vanaf 4 maanden starten met bijvoeding als oefenhapjes (gepureerd), maar je kunt prima wachten tot je kindje 6 maanden oud is (Voedingscentrum, s.a.). Na deze periode kun je, als je kindje er aan toe is, starten met bijvoeding. Pik je zeker niet vast op die vier maanden. Vaak zijn de darmen vanaf zes maanden beter rijp voor vastere voeding. Tijdens die periode gaan de voedingsreflexen over in bewuste mondbewegingen. Deze leeftijd is daarom een ‘gevoelige’ periode om je baby vaste voeding te leren happen. Vroeger starten dan 4 maanden is niet aan te raden.
Traditioneel starten met gepureerde patatjes
Om te starten met die vaste voeding kan je kiezen voor de gepureerde patatjes. In een eerste fase bestaat de maaltijd dan enkel uit groenten en patatjes die je stoomt of kookt en pureert. Zo kan je baby stilaan kennis maken met verschillende smaken.
Start het best met licht verteerbare groenten zoals witloof, bloemkool, wortelen, courgette, pompoen, tomaat, spinazie, … Meestal lust een kindje dit wel. Maar ieder kind is anders. Weigert een baby een bepaalde groente of verdraagt hij ze niet, wacht dan een paar weken om ze nog eens op het menu te zetten. En wissel zeker af tussen de verschillende groenten.
Verwacht die eerste keren trouwens geen onthaal alsof je een topchef bent hoor. Het kan gebeuren dat die groentepap sneller jouw richting uit komt dan jij ze kon aanbieden. Maar alle begin is moeilijk. Forceer het niet en het loopt wel los.
“Patatjes was bij Dries een moeilijke weg in het begin. Het was lang zoeken naar de juiste consistentie. Eens we door hadden dat we de patatjes goed vloeibaar moesten maken zodat Dries niet begon te kokhalzen ging het beter. Fruitpap moest opgewarmd worden. Koud eten vond Driesje heel raar. Ondertussen snap ik soms niet waar hij het eten blijft steken…” zegt mama Paulien.
“Wij kozen na de borstvoeding voor de introductie van vaste voeding met pureepatatjes. De ene smaak werk hier al meer geapprecieerd dan de andere. Voor ons verliep dit prima. Voor uitstapjes maakten we de patatjes klaar en hielden we ze warm en vers in een handig potje. Voor ons verliep deze overgang prima.” mama Annelies
Starten met de Rapley-methode
Een andere manier om vaste voeding te introduceren is door het toepassen van de Rapley-methode. In plaats van worteltjes te koken en te pureren, geef je je baby een schoongemaakte wortel uit het vuistje of je biedt hem bijvoorbeeld geschilde stukjes appel aan. Zo kan hij zelf onderzoeken wat hij met het eten doet. Ook kan je baby zo zelf aangeven hoe en hoeveel hij eet.
Volgens deze methode van Gill Rapley leert je baby eten in zijn eigen tempo. Hij bepaalt zelf of hij toe is aan vast voedsel, en beslist ook hoeveel hij wil eten. Je kunt ook hier vanaf ongeveer 6 maanden beginnen met de Rapley methode. En je kan trouwens eveneens kruiden toevoegen bij Rapley.
Je baby leert op deze manier goed kauwen en de kaakspieren worden goed ontwikkeld. Vele ouders hebben angst dat hun kindje zich met de Rapley methode snelle zal verslikken. Maar dat is zeker niet het geval. Baby’s hebben namelijk een zeer sterke kokhalsreflex die vooraan in de mond zit.
“ Onze dochter wou op 7 maanden nog steeds geen vaste voeding eten. We probeerden daarom bij wijze van experiment om de groenten en fruit eens in stukjes aan te bieden. Tot onze verbazing begon ze er ook hapjes van te nemen. “ Aldus mama Ellen.
“Wij kozen bewust voor Rapley omdat het gemakkelijk is, we niets apart hoeven te koken voor de baby, of hem apart te voederen en nadien zelf te eten. Maaltijden zijn vanaf het begin een familiemoment.” Vertelt mama Kristien.
Meer info over de Rapley-methode kan je ook hier vinden.
En hoe pakten jullie het aan?
Voor welke methode jullie kiezen is uiteraard helemaal aan jullie. Maar wat het ook is, pin je niet vast op de dag van die zesde maand. Kies een rustig en ontspannend moment om de eerste keer vaste voeding aan te bieden. Zorg dat dit bijvoorbeeld niet samenvalt met een ziekteperiode of de eerste week in de kinderopvang. Laat je baby wennen aan de nieuwe voedingsstructuur en smaak. Vergeet zeker de opvang niet te informeren van jullie voedingsmethode.
Hebben jullie ervaring met Rapley of puree? Laat het ons weten! We zijn benieuwd naar jullie volgesmoste gezichtjes en stuur ons zeker even een foto van die eerste hapjes.